music player
I made this music player at MyFlashFetish.com.

Wednesday, September 03, 2008

Early Ramadhan Overview

Just some notes for anak2 Ibu - hopefully they will smile when they read this in the future.

1. Our 7 year old Hafiz - belajar puasa this year. Full day. Ohhh.... kesiannya....... First day, pukul 2.00 lebih dah tanya, dah boleh makan ke? Tak boleh..... sikit lagi.... And he finally made it through. 2nd day was a breeze. Alhamdulillah.

2. Our 5 year old Ameer - "puasa sambung-sambung". Lepas minum susu, Ameer sambung puasa. Lepas breakfast, Ameer sambung puasa. Lepas lunch, Ameer sambung puasa. Hmmm... iye lah tu....

3. Our 12 year old Abang Idin, puasa & solat fully on your own account this year bro. What upah2? Tak puasa & tak solat kalu, berat lah buku kat bahu kiri. Sendiri mau ingat

4. Ibu - balik cepat sikit la ibu oiii..... Kalau nak beli food, call Bibik first and check what is she cooking. Tak de lah jadi pelbagai resipi nasi ayam terhidang atas meja. Hahaha..... DAN..... kalau beli kuih, lepas bayar, jgn lupa bawak balik kuih tu. Hampeh!!

5. Ayah - jgn laju sangat.... tunggu kaum kerabat sat. Para makmum (especially si kecik tu) ada yang belum habis mengunyah! Kami semua pun nak 70 kali ganda jugak......

6. Bibik - iye lah bik, berbuka waktu Malaysia. Bukan waktu Indonesia.... Waduhhhh..... kan sudah 10 tahun di sini bik? Emmm... alahai......

Salam Ramadhan,
Ibu

23 comments:

D said...

Ibu....!!! Been some time since I came here, or anywhere else for that matter! During my break in Malaysia, I was deprived of internet as parents are computer illiterates!LOL.

I like this entry. I'm sure many can relate to it. My Little D who's turning 6 in November fasted until 3pm on our last day in Malaysia (first Ramadhan). I think it was quite an achievement. Second day - everyone tak puasa because we were travelling, so kira musafir la.. Ish, takkan nak puasa sampai almost 20 hours kot?? *wink!*

selamat menyambut ramadhan!

Pp said...

ibu...;-)

Bukan saja your children nanti bisa tersenyum, bapak ariffin di dubai juga bisa tersenyum bu membaca cerita begini!
masih tunjuk2, bayar, tetapi terlupa bawak pulang ye bu! kenapa begitu? terlalu banyak di fikiran begitu bu?? maklum saja, harus di fikirkan juga harga minyak....harga beras....deklarasi budget baru, dan berbagai lagi soal ekonomi negara!

apa2 pun bapak ariffin megucapkan ibu serta ayah dan anak2 selamat berpuasa!

oh, bibik harus saja sahur pun ikut waktu malaysia!!

salam dari dubai, bukan salam jakarta!

MoTLeY said...

salam ibu,

ameer is soo cute! leh sambung sambug eh :) cant believe abang idin dah 12!!! gosh how time flies :) go for it hafiz - macam irfan ... tanya bila leh minum/makan ... sian lak, tapi nasib baik leh sabar :)

i agree with your number 5 la ... why la kan they have to be sooo laju! hehehe ...

and your number 6 is a classic!!! *can we apply her theory here tak? now ni puasa from 4:30 am - 7:55 pm wooo*

take care and selamat berbuka :)

:o) me

Eta My said...

Ibu,..

Err...nasi ayam pelbagai rase???
Kot banyak sgt nak pegang..tu yang tertinggal...cam sama je...balik rumah...keluar masuk jenguk kereta..alahai..karipap ttinggal la...rajinkah nak pi lagi...???

Bbagai cara anak2nya posa eh!!..tak pela...si maryamku yang 6 tahun pun..semalam kol 7 t'makan kuih satu je..and she said to her ayah...boleh sambung posa kan, ayah!!..dan diriku yang sepanjang hari di rumah pun...berkunjung ke pasar ramadhan gak...kerana ape..kerana alasan tak larat tak habis2...like our freind wanshana...lepas bbuka 'hongeh' gak dan solat duduk...ish!

:D

Madam Tai Tai said...

Hee..hee..puasa sambung2. That's cute!

I'm sure when your children read this posting later, pasti dia orang akan tersenyum mcm kerang (just as I did as I read your post!)

arsaili said...

salam ramadhan semoga kedatangannya kali ini membawa seribu rahmat

D_ordinary said...

ekeke..
berpuase bersame family is truly the best...
nak tergelak teringat kerenah puase time kecik2..
anyway..alhamdulillah dapat bertemu Ramadhan kembali..

mott said...

Hi Ibu,

I'm not a muslim, but I really miss the Ramadhan month. Today, I met with a Middle-eastern mum, and asked if she was fasting. She smiled and said yes! I asked her if her son (6 yr old) would be joining her. She said no, only when he matures!!

I told her, very proudly, that the Malaysian kids start young.

Sigh..I really miss Malaysia in times like these.

Selamat berbuka puasa to you and your family!

wanshana said...

Hahaha...Cute - both the kids AND their Ibu! :)

Menarik tu - resipi nasi ayam pelbagai rasa. Boleh pass kat I?

Selamat melayan kerenah anak-anak ya, Ibu ;)

kc said...

hehehe...

tabik spring vono at yr son, hafiz kerana managed to posa the whole day on 2nd day. semangat kental sungguh. as fr my 2nd doter, 1st day OK but on 2nd day dah surrender...isk isk. bnyk lak songeh dia...sabor jek ler hatiku

Waterlily said...

Salam Ibu..

Cerita menarik, especially part bayar kuih tanpa amik beg plastik kuih...

Anak kecik I pun puasa sambung sambung...lepas susu sambung lagi..hahaha..at least diaorang tau kena puasa.

Err...buka puasa lauk apa hari ini? Jgn tinggalkan kuih lagi ye?

hazyr said...

tertinggal kuih ye kak? Ni nak kena start makan kismis ni, bagi kuat sikit daya ingatan! ;)

Selamat berpuasa!

zaitgha said...

only went to the bazaar yesterday....would be my last too as i just cant stand crowd...btw Selamat Puasa and come to think of it, kids could easily make us smile or laugh with their antics...and definitely we could cry because of them too he he.....

kalau nak cookies or cakes, lepas raya when i go to Bkt Beruntung...last month went to Emerald but didnt know you are staying there...

Kmar said...

Eija, your Ameer is so cute.. ha.ha.ha..

Kelakar betullah your Bibik... memang classic case la tu!!!

Selamat berpuasa..

IBU said...

D,

On a jet plane again?
Oh my si comel Little D tu dah start berpuasa? Bagusnya...
And bermusafir, x per, x per.... diizinkan..... Salam ramadhan to you & children too. Will blog hop to yours soon.

PP aka Bung Ariff,

Kuih tu sebenarnya, karipap kat Kluang Station. Yg intinya ayam campur telur. Aduhhh.... enak sekali. Tapi punyalah fokus nak meredah hujan, lepas bayar terus cabut. Nak patah balik redah hujan tu...alahai... x sanggup. Tapi x per. Ada hikmahnya. I called my colleague who was still at the office, turned out she had to stay back & berbuka kat ofis - so I gladly offered her the karipap (pack of 6) dgn syarat she had to go down to the food court herself to get them. Which she gladly did. Thus my first 'menjamu' another muslim berbuka puasa this year....

IBU said...

Motley dear,

Tu lah kan? Kalau hendak melentur buluh. Esok kalau dah jadi buluh baru nak dilentur, patah ler...

As for Abg Idin, umur aje 12. Size wise, tak banyak beza since you last saw him at Kak Shana's apartment. Hehehe...

And our darling Bibik... will always make comparison with her kampung halaman. Kesian dia... mesti rindu kan? She's suppose to balik kampung again this year, cuti 2 bulan. Urghhh... tgh fenin nak cari temp maid la ni...

U take care too. And salam ramadhan...

IBU said...

Shana,

Resipi ayam [elbagai rasa tu sebenarnya macam ni.... I called my Ayah, and he said he won't be in time to buy anything. So I offered to 'tunjuk-tunjuk' as I was at Shah Alam office that time. But no....I didn't mean the Bazaar Ramadhan at Shah Alam stadium. Just...errr... Tesco food court. Hahahaha...

Dipendekkan cerita, I called Idin thereafter, tanya nak makan apa. He wanted chicken rice, ayam honey. So I bought la nasi ayam. Satu ayam honey, lagi satu ayam roasted.

Balik rumah, tengok bibik pun masak nasi ayam jugak!!! Hahaha... Ayam dia oven baked.

Tu lah jadi nasi ayam pelbagai rasa.

Sekian, terima kasih.

IBU said...

Eta dear,

Rahsia ayam pelbagai rasa dah cerita kat atas nun.

Karipap tertinggal pun dah cerita kat atas nun.

Lesson learnt? Lain kali jgn asyik tunjuk jer, masak sendiri ler kat rumah. Hahaha... Tapi mana sempat daaa?

Actually I pun tak berapa larat nak pegi Bazaar Ramadhan. Tak larat nak tempuh jam, tak larat nak rebut parking. Abih camno?

IBU said...

Madam Tai-Tai...

Ameer tu kan, memang penuh satu treasure chest dia punya antics. Hehe.. sabor jer lah.

Now that we have this facilities, blog about these memories.... no need to worry about gambar dimakan anai2 or diari dihanyutkan banjir.

You have a blessed ramadhan nun di perantauan...

Arsaili,

Thanks for your kind wish. Same to you too, have a blessed and peaceful ramadhan al mubarak!

IBU said...

KC,

Dia (Hafiz) kata dia puasa. Kawan2 dia pun puasa. So tak rasa lapar pun. Entah yer entah tidak .... tak tau ler kalau dia celok2 air paip or gula2 ameer? WaAllahualam.... Tapi lagak gayanya lepak memang macam orang tak makan bukan sehari, tapi seminggu! hahaha....

Hazyr,

Bukan terlupa... tapi tercepat sangat .... ( isk..isk... tak mau kalah makcik blogger ... hahahah)

Kismis tu nak simpan buat kek tahun ni. :D

IBU said...

d_ordinary,

thanks for dropping by. memang saja nak mencetus memori... heheh... tapi got karenah ker zaman kecik2 dulu? Ibu x der pun....puasa macam bagus jer? ahahaha... perasan jap.

selamat beribadah, sementara ada peluang... salam ramadhan.



Hi mott,

Thanks for dropping by. Haaa... I know you sure miss Bazaar Ramadhan kan?

And yes, most Msian parents would tend to train their children early. In stages though, first puasa sambung2, then puasa separuh hari, then baru full day. Mind over matters. Before you know it, they fast just like adults. Oh well...most adults. Ada jugak adults yg memonteng atas pelbagai alasan.

u r lucky these days got internet, blogs, email, you tube, mms, everything. visit us in Msia online to help "ubatkan" your rindu!

IBU said...

Waterlily,

I'm not that keen to beli kuih, coz perut ku ni tak berapa kuat engine nya. Takut senak nanti.

Sambung pun sambung lah... janji belajar the concept from early on.

Selamat memasak youuuu!!!

IBU said...

Zai,

Sama lah kita. The jam, the parking, the crowd, the queuing up... emm.. alahai...

And wah!!Now that you know... dgn tak malunya, kecik tapak tangan, padang bola Ibu tadahkan. hehehe...

Kmar,

Ameer tu memang ada jer tricks dia.

And eh you berbuka waktu barcelona ke atau waktu peghak? teringat ur daughter's slang nak makan asam pedaih. hehehe...

Salam ramadhan all!!