music player
I made this music player at MyFlashFetish.com.

Monday, September 08, 2008

2nd week Ramadhan Overview

Today, 8th day of Ramadhan for Muslims, insyaAllah. The 2nd week commencing.

1. Latih tubi

Hafiz woke up, looked at his alarm clock, looked outside the window and asked me, "Ibu .... dah pukul 7.00. Dah nak dekat berbuka ke? ".

Ibu jawab, "Belum.... Ni baru pukul 7.00 pagi, Hafiz."

"Oh.... ", Hafiz jawab selamba, tapi mata kelat terkebil2.

2. Of puasa & its rewards

Last night, Ameer tried out his yellow shirt we bought for him at Jusco on Saturday. He would typically wear such a shirt as an 'outer shell' on top of another t-shirt. Then he looked inside Abang Idin's shopping bag and starting counting the contents. Then he switched to Abang Hafiz bag and did the same thing.

The anticipated question popped out shortly, "Ibu... kenapa baju ghaya Abang Idin & baju Abang Hafiz lagi banyak?"

"Lebih banyak dari apa?", saja Ibu nak mengusik.

"Lebih banyak dari Ameer punya lah. Kenapa bu?"

"Abang Idin & Abang Hafiz kan puasa? So bila dah habis puasa, boleh celebrate raya. Boleh pakai baju raya." I tried explaining in very simple sentences.

"Habis, Ameer?"

"Ameer puasa?"

"Puasa.... lepas minum susu jer Ameer sambung puasa!"

"Hmmm... kalau puasa sambung-sambung, boleh celebrate raya jugak. Tapi baju raya tak banyak lah, ok?

"Kenapa?"

"Sebab puasa tak penuh."

"Nanti tahun depan, Ameer puasa terus jer sampai petang, Ibu belikan baju ghaya banyak-banyak untuk Ameer?"

"Hmmm.... insyaAllah...."

"InsyaAllah tu .... boleh ke tak boleh?"

"Kalau Ameer puasa terus sampai petang, insyaAllah boleh.... tahun depan."

"Yeah, yeah....Thank you Ibu!"

Hopefully he heard the word 'tahun depan' !

3. UPSR looming

Tomorrow starting.

Other than frantically searching for his full length 2B pencils last weekend, Abang Idin seemed to look cool & calm.

Membawa maksud, hey anak ibu ni .... tak buat revision pun?!

Is it too late to drill him at this juncture?

4. UPSR leave

Mengalahkan anaknya, Ibu siap apply annual leave for this week because of Abang Idin's exam. Atas nasihat Mrs Engineer - show moral support for anak yg nak berjuang.

Tapi pagi ni Ibu dulu berjuang berpeluh-peluh after sahur.

Sakit perut memulas-mulas daaa..... entah berapa kali keluar masuk toilet, I lost count. Cabaran.... cabaran....



Salam...

12 comments:

ms hart said...

Ibu, boys are cool!!! he he Anyway, last year masa lagi sehari-dua anak2 nak UPSR, my friends and I sibuk bertukar2 nota. Tapi bukan nota forecast questions ke apa; nota whether sama tak ke'cool'an anak2 masing2 kat rumah? Pas tu bila SEMUAnya sama cool, mak2 ni pun legaaaa.... phewh..ingat anak kita aje tak heran nak periksa ke apa!! Boleh ka itu macam?!! ha ha..Tapi Ibu, sebenar-benarnya, bebudak ni dah ready. They know themselves better. What you are doing is right what..giving moral support and doa. All the best to Abang Idin. Namanya sama dgn si bujang I sorang!

zaitgha said...

ibu,

sama2 lah kita berjuang for the next 3 days ek...

i think i have not seen the coolest boy other than my son he he he....tapi selalu terkenang masa i sekolah dulu lagi2 sekolah rendah tak pressure langsung and tak sampai hati pulak nak stress kan my kid....

Madam Tai Tai said...

Ibu,

Perut memulas sebab panic Idin ambil UPSR ke? I bet you Idin isn't as anxiety-stricken as his parents, huh?

Wish Idin the best of luck!

Mummy Rizq said...

jangan ibu gelabah sama anak masuk dewan periksa dah la...ok!!!

D.N.A.S said...

Good luck to anak Ibu yang nak exam tu.
Good luck to Ibu nya jugak. Hehehehe.

wanshana said...

Good Luck to Abang Idin.

I'm sure he'll be more than fine, insya Allah.

Yup - I second Mr. Engineer. We should give them all the moral support they need. (Sambil tu dapat relax sket kat rumah. No?)

GO, GO, GO, IDDIN AND IBU!!!!

Eta My said...

IBu..gd luck untuk anak sulungnya..insya'Allah berkat Ramadhan..lulus cemerlang dlm upsr...

MrsNordin said...

Good luck Iddin, and Ibu ! (I think you need this more...)

afsi said...

I know that it is really late for any comments or to wish good luck.... but same here, cuti kononnya nak bagi moral support...:), ended up I hantar dan ambil my daughter from school for UPSR, and then the rest of the time I tidor at home....

IBU said...

Ms Hart,

So we both have Abang Idin? Mabrukkkk!!! hehe ...

About giving moral support to, that is from my own eyes la kan? Belum interview Idin yet, how he felt about my being on leave during his exam week. 360 feedback you... hahaha... Entah2 dia x suka? Tapi nak buat cam mana... dah ambik cuti pun, dah habis pun UPSR.

La...la...la...

Dear Zai,

Wah! You memang cool since dulu2 ke? I ingat lagi I dulu siap pesan kat bapak to wake me up at 4.00 am, konon to study la (err... that was the exam week itself...) Dasar last minute sprint. Hahaha...

Madam Tai-Tai,

Memulas sbb silap makan or minum la I think. Problemnya, we ate at home the last few days before that and no one else suffered anything. Hmmm....engine perut I dah nak kena masuk workshop kot?

Thanks for the well wish!

IBU said...

Mummy Rizq,

La.... nasib baik I tengok takde parents lain accompany children to dewan exam. Kalau tak sure I ikut!!!

DNAS,

Tenkiu, tenkiu!!!

Wan Shana,

Merci beaucoup! Dia memang muka cool & lepak jer tau. Stress I dibuatnyer!

Mrs Engineer punya tips memang banyak. Including lepak2 lah kat luar dewan exam, if allowed. Hahahaha......

p/s Tapi x relaks pun dok rumah tau!

IBU said...

Eta,

Thanks... tak putus2 doa sempena bulan Ramadhan. Semuga dimakbulkan.

I'm sure pun idin tak putus2 doa sempena bulan Ramadhan - supaya Ibu belikan handphone.

So mutual la tu, nak reward kena dapat good results lah kan?

Mrs N,

Yes, memang.... tepat!!

Afsi,

Ey.... Tak aci lah! Dapat tidur segala. Ibu cuti, banyak pulak side duties kena buat. Cheh... Nasib baik tak pandai panjat ladder, kalau tak atap bocor pun ibu kena repair!