music player
I made this music player at MyFlashFetish.com.

Sunday, December 17, 2006

Tengok Wayang - Cuba Teka Cerita Apa?

Lately ni banyak pulak blog entries pasal cerita2 kat wayang.

Ibu & ayah memang rajin gak tengok wayang but almost always with the boys. So obviously the movies that we watch are either cartoons, animation or G rated stories. Lagi satu condition, must be stress free stories. Ayah kata, kalau kena bayar sorang RM7-8 sorang lepas tu keluar panggung sebak2 dada nangis..... naahhh! buat bazir duit jer. Itu Ayah yang kata. Ibu pulak sebenarnya, believe it or not, tengok lah cerita sedih mana pun, tak nangis (except for 'Rain Man' featuring Dustin Hoffman).

Anyway, setelah sekian lama ibu tak tengok wayang cerita melayu, malam semalam ngorat ayah gi tengok satu cerita melayu. Masa balik rumah nenek last weekend, Ibu Noi kata, radio S'pore dok openly memperlekeh kan cerita yang satu ni. A lot of radio callers from seberang ridiculed "angan-angan" Msian film producer for such a story and anticipated it to be disappointing.

Weyy... cubit peha kiri, peha kanan sakit jugak. Jadi ibu bersemangatlah nak memartabatkan filem melayu yg satu ni. Tak sangka penuh la pulak panggung. Oleh sebab we all ni jenis "just in time" (semadang lambat....), so tak de chan la cekup good seats at good price. So kena beli couple seats, yg tak de discount for kids. Tak pe lah... sekali-sekala tengok cerita melayu.

It turned out that this movie was NOT BAD AT ALL!!! Abang Idin & Hafiz terkekeh-kekeh ketawa. Ameer was so engrossed with the characters; masa 'hero' kena pukul & jatuh, dia siap jerit, "ibu....tolong lah dia bangun! tolong lah ibu!". Kuat la jugak suara dia, agak2 separuh panggung boleh dengar. Famous sekejap ibu.

Dipendekkan cerita, seronoklah budak2 bertiga tu & ibu & ayah budak2 menonton cerita ni.

Dan bangun tidur hari ni, pagi-pagi lagi Ameer (while still in his pyjama) dah merangkak-rangkak atas lantai, siap dengan geleng-geleng kepala & jelir-jelir lidah, sambil mengeluarkan special sound effect yang dia baru belajar semalam:
CHKKK! CHKKK!! CHHKKK!! CHHKKK!! CHHKK!!!

Ha! Cerita apa la agaknya we all nonton semalam ek?

Cheers!
Ibu

15 comments:

kak teh said...

salam, terima kasih kerana melawat blog kak teh. boleh kak teh link kan blog ibu di www.sentraalstation.blogspot.com ? kalau boleh senang sikit kak teh nak jenguk ke sini.

kak teh

The Singa said...

ni mesti tengok cicakman nih..
bes yek..? sesuai utk bebudak kecik tak..?

Sherin Almashor said...

Salam Ibu. Sherin ada melawat blog ibu yg lagi satu juga. Wah, pandai Ameer buat gaya-gaya Cicak man ye? hehehe. Kami pun baru bawa Emir & Marissa tgk Happy Feet last week. Mmg best. They love the show. Cerita mengenai penguin yg pandai menari & menyanyi. :)

Ajzie said...

Best ker cicakman? Ramai org kata ok?
Tp kalau anak2 seronok..kita pun tumpang happy kan..

nuar said...

i knew it.. cicak man kan.. hahhaa.. nuar cite tu 2nd day show lagi.. bawak 10 askar anak2 buah... RM53 burn.. but i proud dgn film ni.. walaupun effect nye tak sehebat batman, spiderman.. but atleast org malaysia pun mampu jugak buat film mcm ni.. so far enjoy..

idham said...

aha ibu....salam perkenalan jugak :)

kita teruskan lah lawat melawati ni ibu kan...:)

saye suka gak tgk wayang...hehehehe

idham

drbubbles said...

tq for the notes in my blog.

do shouts about this in your alumni groups. bank details:

Nursakinah Leong Abdullah
Ambank account no: 1260020004692

Syikin said...

salam,

ibu..ni dtg blog b.m ibu pulak..alamak ibu, nak minta tolong boleh tak, jgnlah letak link saya tu as yg pandai n rajin memasak. malunya. sya ni tak pakar tau. yg sherin dan ajzie tu, lagi terrer masak. cuma depa tak de blog masakan aje

ni saya visit drp blog saya lagi satu :D

mommy@lif said...

my 2 yo son pon sibuk sebut cicak me everytime ad keluar kat tv.. so we brought him to thx gsc.. not bad.. i personally like ' cari! pasal !! ' hahhahaha genuine lawak :) ok aper citer tu? skrip pon ok tak lah ala² sembilu gitu.. hihih my opinion laa

AuntyN said...

isyy, lamanya tak tengok wayang dgn hubby ni. Last sekali tengok The Pirate of the Carribean II di KLCC dgn hubby & Kak Long.

Ni nak kena "ngorat" hubby jugak lah ni hehe.

umi ameer said...

Ibupun dah tengok ek? Kami je tak tengok lagi.. tah bila bofren kita free tatau la. Nak pegi sendiri dengan anak2 teruna saya, tak sanggup...

dlt said...

ibu, tengok cicak man yee.... hmm... nampak gayanya ibu dah ada hero cicak man sorang in the family.

marlinabaharom said...

cicak man dah kutip 3.5 million! believe it.. but as for me blom tengok lagi and blom pun ada plan nak tengok.... baru habis tengok CINTA!

rad said...

'Not bad at all' tuh kiranya dah berjaya 'memertabatkan filem melayu' ke? Seriously - saya cuma bertanya...kena tunggu raya tahun depan kuar tv baru tengok kot...
Cerita cinta pulak ibu? heheheh..
Thanks for hopping in my blog -

ninuk said...

cicak man le tu ... ceekkkk ceekkkcekkk ... now that's the sound for the morning wake up call from the MAK.